نیم قرن با اقتصاد ایران

صادرات 160 تن خاویار به خارج

کدخبر: ۸۷
«نیم قرن با اقتصاد ایران» به سال چهارم رسید. ما در این بخش‌ تلاش می‌کنیم روندهای اقتصاد ایران و جهان را به‌صورت گذرا و در میان اخبار و گزارش‌های منتشرشده در مطبوعات مرور کنیم.
صادرات 160 تن خاویار به خارج

بررسی روندی موضوعات و اخبار اقتصادی کمک می‌کند تا درک درستی از وضع امروزمان در حوزه اقتصادی داشته باشیم.

در این بررسی تاریخی برخی موضوعات، نهادها و اشخاص به صورت خاص مورد بررسی قرار می‌گیرد تا مخاطب با مطالعه آنها به شناخت نسبی از اوضاع اقتصادی ایران دست یابد.

در سال 1402، اقتصادنیوز در نیم‌قرن با اقتصاد ایران با استفاده از اخبار و گزارش‌های روزنامه‌های «اطلاعات» و «دنیای اقتصاد» هر روز روایتی اختصاصی از اقتصاد ایران و جهان در سال‌های 1353، 1363، 1373، 1383 و 1393 تقدیم مخاطبان می‌شود.

16 فروردین 1363؛ صادرات خاویار ایران به 20 میلیون دلار رسید

با پایان یافتن فصل صید، معاون اداری – مالی شیلات ایران گفت: در سال 62 جمعا 4300 تن از انواع ماهی فلس‌دار و غضروفی در دریای خزر صید شده است.

وی افزود: در سال گذشته علاوه‌بر صید ماهی در دریای خزر جمعا 2700 تن ماهی پرورشی شامل کارپ، فیتوفاک، امور، کفور و کپور در استخرهای پرورش ماهی استان‌های گیلان و مازندران تولید و جهت توزیع در اختیار شیلات قرار گرفت.

این مقام مسوول همچنین اظهار کرد که تا پایان فصل صید جمعا 3300 تن ماهی در استان‌های گیلان و مازندران توزیع و در اختیار مصرف‌کنندگان قرار گرفت.

معاون اداری مالی شیلات ایران گفت: طی سال 62، 185 تن خاویار و 1300 تن گوشت ماهی‌های خاویاری تهیه و نزدیک به 150 تا 160 تن از خاویار استحصالی به ممالک خارجی صادر شده که معادل 20 میلیون دلار ارز از این طریق وارد کشور شده است.

16 فروردین 1383؛ قانون «مالیات بر مصرف» از امسال اجرا می‌شود

معاون وزیر امور اقتصادی و دارایی اعلام کرد: از امسال با تصویب مجلس شورای اسلامی قانون مالیات بر ارزش افزوده (مالیات بر مصرف) در کشور عملیاتی می‌شود.

سعید شیرکوند، مالیات بر ارزش افزوده را مهم‌ترین رکن طرح جامع نظام مالیاتی دانست و گفت: هم‌اکنون لایحه مالیات بر ارزش افزوده به مجلس شورای اسلامی تقدیم شده است که با تصویب آن، امسال به‌صورت آزمایشی در کشور اجرا می‌شود.

وی برقراری عدالت مالیاتی، گسترش پایه مالیاتی و افزایش سهم مالیاتی در هزینه‌های جاری کشور را ازجمله مزایای اجرای این طرح برشمرد.

معاون وزیر امور اقتصادی و دارایی گفت: هم‌اکنون حدود 25 درصد از مجموع هزینه‌های عمومی کشور را درآمدهای مالیاتی تشکیل می‌دهد که با اجرای کامل طرح جامع نظام مالیاتی، این مقدار افزایش چشمگیری خواهد داشت.

برنامه چهارم توسعه تا پایان مجلس ششم بررسی و تصویب می‌شود

 
 

رئیس مجلس درباره زمان رسیدگی به برنامه چهارم توسعه در صحن علنی مجلس با توجه به زمان کم باقی مانده گفت: قبل از انتخابات وقایعی پیش آمد که در تاخیر رسیدگی به این لایحه موثر بود، اما به هر صورت درصدد استفاده مناسب از وقت باقی‌مانده برای تصویب برنامه چهارم توسعه هستیم.

مهدی کروبی افزود: احتمالا اوایل اردیبهشت بررسی لایحه برنامه چهارم در صحن علنی آغاز خواهد شد و چون رسیدگی به آن یک شوری است، ‌زمان زیادی نخواهد گرفت.

اعزام رایزن‌های بازرگانی ایران آغاز شد

وزیر بازرگانی با اعلام مهم‌ترین برنامه‌ها در سال 83 از اعزام رایزن‌های بازرگانی به خارج از کشور و تاسیس 10 دفتر تجاری در خارج از کشور خبر داد.

 
 

محمد شریعتمداری گفت: با آغاز فعالیت سازمان توسعه تجارت ایران از ابتدای امسال زمینه‌های ایجاد دفاتر بازرگانی در بازارهای هدف فراهم می‌شود و اعزام رایزن‌های بازرگانی و تجهیز دفاتر نمایندگی سیاسی ایران به نیروهای اقتصادی با همکاری وزارت امور خارجه در دستور کار وزارت بازرگانی قرار دارد.

وزیر بازرگانی با بیان تصویب قانون تجارت الکترونیک و قانون نظام صنفی گفت: اجرای این دو قانون از مهم‌ترین اقدامات وزارت بازرگانی در سال 83 است و امیدواریم با کمک مجامع صنفی، بانک اصناف امسال تشکیل شود.

وزیر بازرگانی، تکمیل و تنظیم قانون تجارت ایران، تنظیم و بهبود تراز تجاری کشور و کنترل نظام قیمت‌گذاری به‌ویژه در سطح بنگاه‌های دولتی را از مهم‌ترین برنامه‌های وزارت بازرگانی در سال 83 اعلام کرد.

16 فروردین 1393؛ خروج 60 میلیارد دلار سرمایه از روسیه

تحولات اخیر در اوکراین و الحاق شبه جزیره کریمه به روسیه واکنش کشورهای غربی را در پی داشت. این کشورها در واکنش به اقدامات روسیه نسبت به اعمال تحریم‌های اقتصادی به اتفاق‌نظر رسیدند. امری که  نتیجه آن فشار بر اقتصاد روسیه است.

کاهش ارزش روبل، واحد پولی روسیه و خروج سرمایه از این کشور تا رقم 60 میلیارد دلار از جمله اختلافات ایجادشده در اقتصاد روسیه است.

کریستین لاگارد، رئیس صندوق بین‌المللی پول نیز به این اختلالات اشاره دارد: «همان‌طور که می‌دانید تحولات اوکراین نتایجی را در پی داشت. میزان قابل‌توجهی سرمایه از روسیه خارج و به قسمت‌های مختلف دنیا انتقال پیدا کرده است. بنابراین سرمایه‌گذاران زمان خروج از روسیه را به خوبی می‌دانند.»

بانک مرکزی روسیه برای مقابله با کاهش ارزش روبل، میزان قابل توجهی از ذخایر ارزی خود را به فروش رسانده است.