نیم قرن با اقتصاد ایران؛ 19 فروردین

تلاش برای جلوگیری از شوک قیمتی در بازار

کدخبر: ۹۵
«نیم قرن با اقتصاد ایران» به سال چهارم رسید. ما در این بخش‌ تلاش می‌کنیم روندهای اقتصاد ایران و جهان را به‌صورت گذرا و در میان اخبار و گزارش‌های منتشرشده در مطبوعات مرور کنیم.
تلاش برای جلوگیری از شوک قیمتی در بازار

بررسی روندی موضوعات و اخبار اقتصادی کمک می‌کند تا درک درستی از وضع امروزمان در حوزه اقتصادی داشته باشیم.

در این بررسی تاریخی برخی موضوعات، نهادها و اشخاص به صورت خاص مورد بررسی قرار می‌گیرد تا مخاطب با مطالعه آنها به شناخت نسبی از اوضاع اقتصادی ایران دست یابد.

در سال 1402، اقتصادنیوز در نیم‌قرن با اقتصاد ایران با استفاده از اخبار و گزارش‌های روزنامه‌های «اطلاعات» و «دنیای اقتصاد» هر روز روایتی اختصاصی از اقتصاد ایران و جهان در سال‌های 1353، 1363، 1373، 1383 و 1393 تقدیم مخاطبان می‌شود.

19 فروردین 1353؛ اوپک با پیشنهاد شاهنشاه موافقت کرد

کشورهای عضو اوپک در یک اجلاسیه فوق‌العاده با تاسیس صندوق خصوصی که ایجاد آن اولین بار از طرف ایران برای کمک به کشورهای در حال توسعه پیشنهاد شده، موافقت کردند.

این صندوق به کشورهای جهان سوم که بر اثر گران شدن قیمت نفت گرفتار مشکلات اقتصادی شده‌اند، وام‌های کم‌بهره و درازمدت خواهد داد.

ایران اعلام کرده است که به تنهایی سالی 150 میلیون دلار که معادل یک درصد درآمد پیش‌بینی شده آن از فروش نفت در سال 1974 است، به صندوق مخصوص کمک به کشورهای در حال توسعه پرداخت خواهد کرد.

آموزگار طی یک مصاحبه مطبوعاتی اظهار کرد: اجلاسیه فوق‌العاده اوپک اختصاصی برای بررسی پیشنهاد ایران که به اوپک داده شده بود، تشکیل شد.

این اولین قدم مثبت و مفیدی می‌باشد که اوپک در آن مورد، برداشته است. قرار شد هر وقت 7 عضو از 13 عضو اوپک اساسنامه صندوق را تصویب کردند، عملیات صندوق آغاز شود.

ایران همانطوری که شاهنشاه قبلا اعلام کرده بودند، 150 میلیون دلار برای این کار تخصیص داد.

مساله گوشت فردا در شورایعالی قیمت‌ها مطرح می‌گردد

فردا مساله گوشت به عنوان یک امر مهم شهری در شورای عالی قیمت‌ها مطرح می‌گردد و در این جلسه تصمیماتی پیرامون تامین گوشت تهران اتخاذ خواهد شد.

شورایعالی قیمت‌ها که با حضور نخست‌وزیر و دیگر مسوولان هر ماه در تهران تشکیل می‌گردد، تاکنون در زمینه قند و شکر، اتومبیل، مواد غذایی و خواربار و پوشاک تصمیمات لازم و جدی و به موقعی اتخاذ کرده است.

 
 

19 فروردین 1383؛ پاسخ مهدی کروبی به احمد توکلی

رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: یک طرح یا لایحه وقتی در مجلس به تصویب رسید و در شورای نگهبان تایید شد، دیگر قانون است و کسی نمی‌تواند در آن تغییری ایجاد کند. بر این اساس بودجه سالانه تصویب و نهایی شده و اجرا خواهد شد.

مهدی کروبی افزود: ممکن است منتخبان مجلس هفتم نظراتی درباره بودجه 83 داشته باشند و در سخنرانی خود مطرح کنند، اما بودجه تصویب و اجرایی شده و باید دستگاه‌ها آن را اجرا کنند.

19 فروردین 1393؛ تلاش برای جلوگیری از شوک قیمتی در بازار

در نخستین روزهای بعد از تعطیلات نوروز و در آستانه اجرای فاز دوم هدفمندی یارانه‌ها بود که رئیس سازمان حمایت از تدوین بسته نظارتی ویژه فاز دوم قانون هدفمندی خبر داد تا به این ترتیب افزایش قیمت حامل‌های انرژی کمترین تاثیر را بر قیمت‌ها در بازار داشته باشد.

بر این اساس جواد تقوی اعلام کرد که بسته نظارتی ویژه فاز دوم هدفمندی یارانه‌ها که به ستاد هدفمندی یارانه‌ها پیشنهاد شده، قرار است بر قیمت کالاهای اساسی، حساس و ضروری موردنیاز مردم ازجمله گوشت، مرغ، برنج، روغن، شکر، نان و سایر مایحتاج مردم تمرکز داشته باشد تا بازار با تشنج مواجه نشود و مصرف‌کنندگان نیز با فشار مضاعف روبرو نشوند.

مجتبی فراهانی، معاون بازرسی و رسیدگی به تخلفات سازمان حمایت گفت: هرگونه افزایش قیمت تا اطلاع ثانوی ممنوع است و هرگونه واحد صنفی خرده‌فروشی که از این فضا سوء‌استفاده کنند و دست به تخلف بزنند از طریق بازرسان اتاق اصناف شناسایی می‌شوند و برای آنها پرونده‌های تخلف تشکیل می‌شود.

قاسم نوده فراهانی، رئیس اتاق اصناف درباره برخورد با متخلفان افزایش قیمت به بهانه اجرای فاز دوم قانون هدفمندی یارانه‌ها گفت: اتاق اصناف با قدرت اعلام می‌کند که هرگونه افزایش قیمت بدون مجوز و بدون منطق قانونی جرم است و براساس قوانین اصلاحی قانون نظام صنفی به جرائم رسیدگی خواهد شد.

تامین اجتماعی در آستانه بحران است

رئیس مجلس شورای اسلامی هشدار داد که «تامین اجتماعی در آستانه بحران قرار دارد».

علی لاریجانی، رئیس‌ قوه مقننه در اولین دیدار خود با مسوولان سازمان تامین اجتماعی گفت: بحران تامین اجتماعی پشتوانه تاریخی دارد و باید در سال جدید با عزم دولت، مجلس و همکاری مرکز پژوهش‌های مجلس بر چالش‌های این سازمان رفاهی «غلبه» کرد.

پاییز سال 90، تخلف 1000 میلیارد تومانی در شرکت سرمایه‌گذاری تامین اجتماعی در صدر اخبار قرار گرفت و به‌نظر می رسد اشاره لاریجانی به پشتوانه تاریخی بحران تامین اجتماعی بی‌ارتباط با نمونه یادشده نباشد.

سیدتقی نوربخش، مدیرعامل سازمان تامین اجتماعی تغییرات مدیریتی در هشت سال گذشته و کسری بودجه 5100 میلیارد تومانی در سال 92 را از چالش‌های عمده سازمان تامین اجتماعی در زمان حضورش به‌عنوان مدیرعامل سازمان مطرح کرد و افزود: در سال گذشته با همدلی مدیران و کارکنان توانستیم بدون فروش دارایی‌های سازمان، بودجه 32 هزار میلیارد تومانی سال 92 را محقق سازیم و تعهداتمان را بدون هیچ وقفه‌ای انجام دهیم.

عوامل شوک ارزی سال 90

یک تحلیل رسمی که به بررسی عوامل و زمینه‌های بروز چالش ارزی در سال‌های گذشته پرداخته، عنوان کرده است که «انتظار بحران ارز حتی در شرایط غیرتحریمی هم وجود داشت». براساس گزارشی که ازسوی «معاونت برنامه‌ریزی و نظارت راهبردی ریاست‌جمهوری» منتشر شده، جهش نرخ ارز که از سال 1389 با مسدود شدن حواله‌ها به امارات شروع شد و در سال 1390 خود را نشان داد، علاوه‌بر تشدید تحریم‌ها و محدودیت‌های خارجی که باعث بروز «اختلافات بین نرخ رسمی و نرخ بازار ارز» شد، از سیاست‌های اقتصادی داخلی نیز اثرات زیادی پذیرفته است.

به عنوان مثال، این گزارش «بسته پولی سال 1390» را یکی از عوامل دانسته که با «غیرجذاب کردن» بازار سپرده‌های بانکی، باعث انتقال نقدینگی به بازارهای موازی مثل بازار ارز شد.

با این حال، این تحلیل با اشاره به «دیدگاه‌های برخی از صاحبنظران» عنوان می‌کند که «ریشه اصلی وقوع جهش نرخ ارز در کشور، اختلاف زیاد بین تورم داخلی و تورم خارجی در سال‌های پس از یکسان‌سازی نرخ ارز (1381 به بعد) بوده است و تحریم‌های بین‌المللی، فقط موجب تسریع بحران ارزی شد.»

 

اعلام فرمول نهایی تعیین قیمت خودرو

اواسط هفته آینده موعدی است که رئیس شورای رقابت آن را برای اعلام فرمول نهایی قیمت‌گذاری تعیین کرده است.

رضا شیوا، روند تهیه فرمول جدید شورا را برای قیمت‌گذاری خودرو را خوب ارزیابی می‌کند و می‌گوید: با آغاز جلسات شورای رقابت در سال جدید توافقات خوبی بر سر تعیین فرمول نهایی قیمت خودرو صورت گرفته است که اواسط هفته آینده ازسوی شورای رقابت اعلام خواهد شد.

شیوا از ارائه هر اطلاعات خودداری می‌کند و تاکید دارد گفته‌هایی که از گوشه و کنار در رابطه با فرمول جدید شورای رقابت شنیده می‌شود قابل استناد نیست. اشاره شیوا به صحبت‌های یکی از اعضای شورای رقابت است که در گفت‌و‌گو با خبرگزاری فارس کاهش 4 تا 5 درصدی تورم‌بخشی برای برخی از خودروها با توجه به کاهش نرخ رسمی و آزاد ارز را پیش‌بینی کرده بود.