کتابچه مواجب و سیورسات اطبا و جراحان فوج ظلالسلطان
نیروهای این قشون نظامی را که بسیار مجهز بود، بین بیست و پنج هزار تا چهل هزار نفر تخمین زدهاند. بر همین اساس پدر تاجدارش بر وی ظنین شد و دستور به انحلال قشون وی داده، ایالات و ولایات تحت حاکمیتش را تنها به اصفهان تقلیل داد.
در اینجا کتابچه مواجب اطبا و جراحان فوج ظلالسلطان به سال۱۳۰۰هـ.ق - ۱۲۶۱ ه.ش که به خط سیاق است در سه ایالت اصفهان، کرمانشاهان و فارس و نیز میزان حقوق و مواجب و سیورسات اطبا و جراحان و سایر خدمه فوج به صورت دقیق و شفاف آورده میشود. معرفی برخی از اطبا و جراحان این سند براساس اسناد تاریخی ارائه میگردد.
کتابچه مواجب و سیورسات روحنا فداه ـ به شماره ۱۱۹۳/۱۷۳۷۳کتابخانه مجلس شورای اسلامی محفوظ و به خط سیاق در سه صفحه تحریر شدهاست. این کتابچه شامل مواجب و سیورسات اطبا و جراحان ایالات اصفهان، فارس و کرمانشاهان است که هفده فوج سپاه را به عهده داشتهاند. میزان مواجب و انعام، قیمت دوا و جنس سیورسات شامل جیره و علیق است؛ ضمنا اسامی جراحان و اطبای هر ولایت با میزان حقوق نقدی، جیره و علیق جهت اسب، مشخص گردیده است.
بازخوانی کتابچه:
مواجب[۱] و سیورسات[۲] اطبا و جراحان افواج اداره کارگزاران حضرت اشرف اسعد والا ـ روحنا فداه ـ در هذه السنه قویئیل ۱۳۰۰:
۳۴ نفر: (طبیب ۱۷ نفر، جراح ۱۷ نفر) مقررا.
(دفعه): از بابت مواجب و قیمت دوا و انعام، ۹۷۹۸ تومان.
(دفعه): مواجب ۱۷۷۵ تومان: اطبا ۱۷ نفر (المقرر:)۱۱۰۰ تومان؛ جراحان ۱۷ نفر (المقرر:) ۶۷۵ تومان.
(بابت): ۳ نفر ۲۶۰ تومان: (میرزا حبیب الله خان[۳]۱۵۰ تومان (المقرر:)۱۲۰ تومان؛ میرزا ابوالحسن [۴] ۷۵ تومان (المقرر:)۶۰ تومان؛ میرزا اسدالله۱۰۰ تومان(المقرر:)۸۰ تومان).
(بابت): ۱۴ نفر«فی:» ۶۰ تومان، ۸۴۰ تومان.
(دفعه): جراحان ۱۷ نفر (المقرر:) ۶۷۵ تومان.
(بابت): دو نفر۷۵ تومان: (میرزا مهدی ۵۰ تومان (المقرر:)۴۰ تومان؛ میرزا آقای شیرازی۴۳ تومان و ۷۵۰۰ دینار (المقرر:) ۳۵ تومان.
(بابت): ۱۵ نفر«فی:» ۴۰ تومان، ۶۰۰ تومان.
(دفعه): قیمت دوا و انعام۲۰۲۳ تومان.
(دفعه): اطبا ۱۷ نفر (المقرر:) ۱۳۴۳ تومان- جراحان۱۷ نفر (المقرر:) ۶۸۰ تومان.
(بابت): دو نفر (المقرر:) ۴۴۹ تومان: (میرزا حبیب الله خان۱۳۳ تومان: (قیمت دوا ۱۰۴ تومان؛ انعام ۲۵ تومان)؛ ۴ نفر«فی:» ۷۹ تومان، ۳۱۶ تومان).
(بابت): چهار نفر۲۱۰ تومان: (میرزا مهدی۹۰ تومان: قیمت دوا ۷۵ تومان، انعام ۱۵ تومان؛ میرزا آقا۴۰ تومان؛ دو نفر«فی:» ۴۰ تومان، ۸۰ تومان).
(بابت): ۱۲ نفر(المقرر:) ۷۴ تومان نفری، ۸۹۴ تومان.
(بابت): ۱۳ نفر(المقرر:) ۳۶ تومان و ۳۰۰دینار نفری، ۴۷۰ تومان.
جنس سیورسات: ۴۶۰ خروار و ۵۳ من.
جیره یکروزه ۵۹ من و ۲۰سیر (المقرر:) ۳۵۴ روزه: (طبیب۱۷ نفر«فی:» ۷ من، ۳۴ تومان؛ جراح ۱۷ نفر«فی:» ۳ من و ۲۰ سیر، ۲۵ من و ۲۰ سیر، ۲۱۰ خروار و ۶۳ من).
علیق دو مساوی جیره: یک خروار و ۱۹ من (المقرر:) ۲۱۰ روزه: (طبیب ۱۷ نفر«فی:» ۴ من، ۶۸ من؛ جراح ۱۷ نفر«فی:» ۳ من، ۵۱ من، ۲۴۹ خروار و ۹۰ من.
(نقد:) ۳۷۹۸ تومان؛ (جنس:) ۴۶۰ خروار و ۵۳ من.
(دفعه): به خرج دستورالعمل از بابت اداره کارگزاران حضرت اشرف امجد والاروحیفداه آمده.
(نقد:) ۱۱۵۳ تومان؛ (جنس:) ۱۲۷ خروار و ۷۱ من.
(بابت): اصفهان چهار نفر(المقرر:) مواجب و انعام و قیمت دوا، ۵۱۱ تومان: (میرزا حبیب الله طبیب و میرزا ابوالحسن( ۴ ) دو نفر(المقرر:) ۳۹۲ تومان): مواجب ۲۲۵ تومان: میرزا حبیبالله طبیب ۱۵۰ تومان، میرزا ابوالحسن ۷۵ تومان (کسر:) ۴۵ تومان مرسوم(تتمه:) ۱۸۰ تومان).
قیمت دوا و انعام۲۱۲ تومان: قیمت دوا، ۱۶۲ تومان: (نقد:) میرزا حبیب الله۱۰۴ تومان، میرزا ابوالحسن ۵۴ تومان؛ انعام دو نفر(المقرر:) ۵۰ تومان.
(دفعه): میرزا حسن طبیب و میرزا علی جراح[۵] که مواجب دیوانی ندارد و ۱۱۹ تومان: (میرزا حسن طبیب از بابت انعام و قیمت دوا، ۷۹ تومان؛ میرزا علی جراح از بابت قیمت دوا و انعام، ۴۰ تومان).
سیورسات ۵۸ خروار و ۵ من.
جیره ۳۵۴روزه: ۲۶ خروار و ۵۵ من؛ علیق۲۱۰روزه: ۳۱ خروار و ۵۰ من.
(بابت): سایر ولایات: (نقد:) ۶۴۲ تومان؛ (جنس:) ۶۹ خروار و ۶۶ من.
(دفعه): فارس دو نفر(المقرر:) سیورسات ۲۲۴ تومان.
مواجب ۱۴۳ تومان و ۷۵۰۰ دینار: میرزا اسدالله طبیب ۱۰۰ تومان؛ میرزا آقا جراح ۴۳ تومان و ۷۵۰۰ دینار (کسر:) رسوم دیوانی ۲قران ۲۸ تومان و ۷۵۰۰ دینار.
(تتمه:) ۱۱۵ تومان؛ قیمت دوا و انعام ۱۱۹ تومان: (طبیب ۷۹ تومان، جراح ۴۰ تومان).
سیورسات دو نفر(المقرر:) ۲۸ خروار و ۹ من.
جیره: ۳۵۴ روزه، ۱۲ خروار و ۳۹ من؛ علیق: دو مساوی جیره ۱۴ خروار و ۷۰ من.
(دفعه): کرمانشاهان چهار نفر(المقرر:) مواجب و ...، ۴۰۸ تومان.
(دفعه): دو نفر(المقرر:) ۱۹۰ تومان: (مواجب۱۲۵ تومان: (میرزا محمد[۶ ]۷ دکتر ۷۵ تومان؛ میرزا مهدی جراح ۵۰ تومان) (کسر:) ۲۵ تومان رسوم.
(تتمه:) ۱۰۰ تومان؛ قیمت دوا و انعام در وجه میرزا مهدی جراح ۹۰ تومان: (قیمت دوا: ۲۵ تومان فوج فوج ۷۵ تومان؛ انعام: ۱۵ تومان).
(دفعه): دو نفر(المقرر:) ۲۱۸ تومان: (میرزا اسماعیل[۷ ] ۱۳۹ تومان: (قیمت دوا و انعام معمولی ۷۹ تومان، انعام عوض مواجب ۶۰ تومان)؛ میرزا علی اصغر ۷۹ تومان.
سیورسات چهار نفر(المقرر:) ۴۲ خروار و ۵۷ من.
جیره ۳۵۹ روزه: ۱۹ خروار و ۴۷ من؛ علیق ۲۱۰روزه، ۲۳ خروار و ۱۰ من.
(دفعه): که در دستورالعمل اصفهان خرج آمده و علاوه باقی شد.
۲۵ نفر (المقرر:) : (طبیب ۱۱ نفر؛ جراح ۱۴ نفر).
(نقد:) مواجب جهت قیمت دوا و انعام ۲۶۴۵ تومان؛ (جنس:) سیورسات ۳۳۲ خروار و ۸۲ من.
پینوشتها:
۱- مواجب: آنچه به نوکر سپاهی علاوه بر ملبوس و جیره و تدارک دهند.
۲- سیورسات: آنچه در سفر و رکاب به نوکران دهند از جنس ماکولات.
۳- آقا میرزا حبیبالله خان طبیب: «دکتر حبیبالله خان رفیعالممالک در عهد قاجار در شهر تبریز دیده به جهان گشود، وی پس از تحصیلات مقدماتی و گذراندن تحصیلات متوسطه به فرنگ رفته و پس از چندین سال تلاش وصف ناپذیر به مدارج بالای علمی در زمینه طب نوین دست یافته است. از جمله خدمات او وارد کردن مقداری لوازم نوین پزشکی است که از مهمترین آنها دستگاه اشعهایکس (ضوء غیرمرئی) بوده است». محسن روستایی، تاریخ طب و طبابت در ایران، ج ۲، ص۲۲۷.
۴- آقا میرزا ابوالحسن طبیب: در کتاب تاریخ طب و طبابت در ایران درباره تصدیق نامه آقامیرزا ابوالحسن بر پایه سندی به تاریخ ۲۹ شهر جمادیالاولی ۱۳۲۷ آمده است: «آقا میرزا ابوالحسن، طب ایرانی را در بیست و سه سال قبل از این در نزد آقامیرزا محمدحسین سلطان الفلاسه در تهران تحصیل نموده، طب فرنگی را هم در خدمت آقا میرزا اسماعیل خان احتشامالحکما ساکن بلده کرمانشاهان استفاده شده است. مدت عملیات تقریبا سه سال در کرمانشاهان بوده و بقیه هم در ساوه بوده و یک طغرا حکم هم ارائه میدهند که در سنه ۱۳۲۲ برای قرنطینه بیستون از طرف شاهزاده فرمانفرما در کرمانشاهان از طرف اداره گمرک به مأموریت برای حفظ الصحه قرنطینه بیستون اعزام شدهاند». محسن روستایی، همان، ج ۱، ص ۸۸و۸۹.
۵- جراحباشی، میرزاعلی: «وی از طبیبان عهد ناصری است که درباره آن اطلاعات کافی به دست نیامده. سندی که در زیر میآید، نشانگر این است که او به عنوان طبیب نظام، مشغول خدمات جراحی و طبی بوده، اما به دلیل دریافت نکردن مواجب کافی، دربار ناصری را به جبران این امر متوجه ساخته است.
۶- میرزا محمد دکتر: «نامش محمد و تولدش به سال ۱۲۴۵ ق. در شهر کرمانشاهان اتفاق افتاده پدرش پیر محمد زارع از تجار آن سامان بوده است. میرزا محمد مانند اغلب محصلین آن دوران به علوم دینیه پرداخت و برای این منظور به نجف اشرف روانه و در آنجا به تحصیل مشغول شد. پس از آن به مولد خود کرمانشاهان مراجعت نمود و به طب و فلسفه و فرا گرفتن زبان فرانسه متمایل گردید.
سپس عازم تهران و به مدرسه دارالفنون وارد میشود. استاد وی در طب، حاج میرزا عبدالباقی، پدر دکتر خلیل خان اعلمالدوله ثقفی بوده است. در دارالفنون تهران قبل از رفتن به فرنگستان در محضر دکتر طولوزان تحصیل خود را ادامه داده، با اجازه و رخصت و صوابدید این دانشمند، عازم فرنگستان میشود. در پاریس دکتر محمد در دانشکده طب به تحصیل مشغول گردید و از شاگردان بسیار خوب بود و با سعی بلیغ به کار تحصیل اشتغال داشته است. تاریخ فراغت از تحصیل و گذراندن پایاننامه دکتر کرمانشاهی ۱۸۷۹م. مطابق با ۱۲۹۶ق. است. در مراجعت به تهران در منزل مرحوم مخبرالدوله وزیر تلگرافخانه وارد و توسط ایشان حضور شاه معرفی شده، مورد لطف پادشاه وقت ناصرالدین شاه قرار گرفته و به سمت معلمی مدرسه دارالفنون و بعدها ریاست بیمارستان دولتی(ابن سینا) منصوب و در سلک اطبای حضور همایون متسلک گردیده است. وی در تاریخ ۲۳رمضان۱۳۲۶ق در هشتاد و یک سالگی بدرود حیات گفت. مقبرهاش در ابن بابویه است.» محسن روستایی، ج۲، همان، تخلیص شده صفحات۴۰۴ـ ۴۱۲.
۷- میرزا اسماعیل خان طبیب: «صورت اطبای مجاز که در سبزوار دارای مطب و مشغول طبابت هستند، اواخر قاجار (۱۳۲۷هـ.ق): آقا میرزا اسماعیل، لقب: افتخارالحکما، اسم فامیل ندارد، نام پدر: مرحوم حاجی میرزا محمدعلی، محل محکمه: سبزوار کوچه پامنار معروف به کوچه آقاسی افتخار، ملاحظات: قبل از لویئیل۱۳۱۰ و بعد حافظه الصحه سبزوار بودهاند و در سال۱۳۱۰ملقب به افتخارالحکما گردیدهاند. به موجب فرمان مرحوم ناصرالدین شاه و ریاست اطبای جوین و سبزوار هم با ایشان بوده است.» محسن روستایی، ج ۱، همان، ص ۹۰.